01 October 2009

Interculturalitate în viaţa artistică bihoreană: studii, cronici, eseuri


Marta, Evanthia – Maria (coordonator)

ISBN 978-973-759-739-7
2009
128 pagini
suport: hârtie
volum colectiv

Referenţi:
Prof.univ. Dr. Agneta Marcu - Universitatea din Oradea
Conf.univ. Dr. Zorica Maria Pitic - Universitatea din Oradea 

 
 

Volumul cuprinde lucrări prezentate la Simpozionul Interculutralitate în viața artistică bihoreană, organizat în anul 2006, de Facultatea de Muzică (actualmente Facultatea de Arte – Departamentul Muzică) a Universității din Oradea.

Obiectivul principal îl constituie punerea în lumină a unor aspecte mai puțin cunoscute din viața artistică a regiunii de Nord-Vest a țării, aspecte care vin să îmbogățească zestrea culturală românească.

Autorii sunt cadre didactice din cadrul instituției organizatoare, vădind o preocupare continuă a acestora pentru tema de cercetare propusă, alături de personalități situate la cârma unor instituții de cultură ale Județului Bihor.

Articolele acoperă o arie largă din viața artistică din Bihor şi a zonelor limitrofe, precum: atestarea documentară a vieții artistice orădene; particularități ale folclorului bihorean oglindit de cercetarea muzicologică a lui Béla Bartók sau în prelucrări corale ale compozitorului Tudor Jarda; evocarea unor personalități precum George Enescu, care a susținut aici concerte în repetate rânduri, existând o afinitate deosebită față de publicul orădean, Francisc Hubic, Lya Hubic, care provin din această zonă, au activat aici; cercetarea unor creații aparținând unor compozitori ca Bihari Sándor, Cornel Givulescu ş. a.; totodată, în volumul de față regăsim studii care abordează teme aparte, respectiv considerații asupra principiilor manageriatului cultural modern sau noi metode şi mijloace de păstrare a patrimoniului cultural.


No comments:

Post a Comment